NOS NieuwsAangepast

Japanse televisies overspoelen Hawaï

In Japan wordt nog steeds de rommel opgeruimd van de aardbeving en tsunami die het land 7 maanden geleden trof, maar als de straten zodadelijk schoon zijn geveegd zijn de Japanners nog niet klaar. Een hele hoop troep is namelijk de zee in gespoeld en is hard op weg naar de overkant van de oceaan, naar de VS.

Het zeewater kwam op 11 maart voor de Japanners als een complete verrassing. 40 meter hoge golven spoelden tot wel 10 kilometer landinwaarts en verwoestten meer dan 125.000 gebouwen in Noord-Japan.

Toen het water weer terugstroomde naar zee nam het meer dan 20 miljoen ton afval mee. Om dezelfde hoeveelheid afval te vervoeren heb je ongeveer 1,3 miljoen treinwagons nodig. Bij het afval zitten bijvoorbeeld kleine spullen als schoenen en speelgoed, maar ook complete huizen en omgeslagen boten.

Russen zitten ertussen

Onderzoekers zijn gelijk na de ramp begonnen met het uitrekenen van de route van het afval. Afgelopen maand vond de STS Pallada, een Russisch zeilschip, dagelijks tsunami-afval toen het vanaf Hawaï terugvoer naar Rusland. "We bleven iedere dag spullen tegenkomen zoals televisies, koelkasten, schoenen en visnetten." zegt Natalia Borodina, onderzoekster aan boord van het schip.

Het afval is nu onderweg naar de Amerikaanse westkust en cirkelt dan weer terug naar Hawaï. Daar wordt onderdeel van een groeiende afvalsoep die tussen de kust en Hawaï drijft.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl