NOS NieuwsAangepast

Wildwest-taferelen op de weg?

Het lijken Wildwest-taferelen, maar eigenlijk gebeurt het best vaak: de politie-achtervolging per auto. Zaterdag was het raak op de A2 bij Utrecht en vannacht op de A27. Bij de achtervolging op de A2 kwam een onschuldige burger om doordat de politie een file had gecreëerd, ze probeerden een benzinedief te pakken. Waarom gebruikte de politie een menselijk schild? Weten ze eigenlijk wel wat ze moeten doen bij een achtervolging?

De beslissing van de politie om te achtervolgen is nogal een ding. "Vindt de poltie een niet betaalde tank van 70, een dode waard? Vreselijk!", twittert EstherZwaanSP. "File op #A2 van gisteren toch veroorzaakt door #politie met dodelijk ongeluk als gevolg. Dat zal een mooi onderzoek worden #KLPD #faal", twittert Pepijn1908.

Heeft de politie dan slecht gehandeld? "Aan de ene kant gaat het dus maar om een tank benzine, maar we vinden dat de politie dit soort benzinedieven ook moet pakken", zegt Jaap Timmer, lector veiligheid aan de Hogeschool Windesheim. "Het creëeren van een file moet echt bedoeld zijn om de snelheid uit die achtervolging te halen. Als de dieven al auto's hebben geramd, kan er misschien overwogen worden om dit middel niet in te zetten."

De politie moest het afgelopen jaar regelmatig de achtervolging inzetten. Eind juni moest de politie nog op het gas trappen om een overvaller op een geldtransport te pakken. De A2 was weer het toneel, de auto van een van de overvallers crashte hier, waarop ze een andere auto kaapten. Uiteindelijk heeft de politie de achtervolging niet doorgezet, maar zijn de daders wel gevonden.

Ook op 19 augustus was er een wilde rit op de vijfbaanssnelweg A2. Hierbij vielen twee doden.

Verkeersdrukte

Soms zorgt drukte in het verkeer of een file wel voor een aanhouding. Zo kon de politie in Haarlem in maart wel iemand oppakken, doordat hij vast kwam te zitten in het verkeer. Deze achtervolgingen zijn er maar een paar van de vele dit jaar. Het gebeurt dus regelmatig. "Het is verstandig om de maatregelen goed op een rij te zetten en een kader van middelen en methodes te maken", besluit Timmer.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl