NOS NieuwsAangepast

Veel vrienden = grotere hersenen?

Zijn Facebookgebruikers socialer dan anderen? Die vraag durven wetenschappers niet te beantwoorden, maar er is volgens onderzoekers uit Londen wel een verband tussen de grootte van bepaalde hersengebieden en gebruik van het sociale netwerk.

De onderzoekers zeggen er wel gelijk bij dat ze een verband hebben gevonden en niet een oorzaak. Het zou dus kunnen dat Facebook de hersenen stimuleert, maar evengoed dat mensen met die grotere gebieden eerder Facebook gaan gebruiken.

Onderzoekers van de University College of Londen bekeken de MRI-scans van 125 studenten en vroegen hoeveel vrienden ze hadden. Daarbij bekeken ze ook of dat volledig nieuwe vrienden waren, of dat ze uit bestaande sociale netwerken komen. Vooral de amygdala en de entorinale schors, allebei diep middenin de hersenen, bleken groter bij mensen met grote netwerken.

Eerder werd al ontdekt dat de amygdala groter was bij mensen met een groot sociaal netwerk in de gewone wereld, maar bij de Facebookgebruikers was dit gebied zelfs nog iets groter. Een van de schrijvers van het onderzoek, doctor Ryota Kanai, vind juist dat laatste heel spannend: "Het zou kunnen betekenen dat internet inderdaad onze hersenen verandert!"

Het onderzoek bevestigde ook dat Facebookgebruikers het netwerk voornamelijk gebruiken om hun bestaande sociale netwerk te verstevigen. De volledige tekst van het onderzoek staat vandaag is het 200 jaar oude blad Proceedings of the Royal Society en staat uitgebreid beschreven op deze website.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl