NOS NieuwsAangepast

Israël brengt zijn zonen altijd thuis

De 25-jarige Gilad Shalit is vandaag vrijgekomen nadat hij vijf jaar gevangen heeft gezeten. De Israëlische regering ruilde hem voor meer dan duizend Palestijnse gevangenen. Duizend klinkt wat veel, maar omdat het leger zo nauw verbonden is met de samenleving, gaat het Israëlische volk akkoord.

In Israël geldt nog steeds de dienstplicht voor mannen en vrouwen. Vanaf hun achttiende moeten mannen drie jaar en vrouwen minder dan twee jaar dienen. Daarna moeten mannen tot hun 40ste nog ieder jaar een maand het leger in en zijn ze tot hun 50ste reservisten.

Door deze dienstplicht heeft bijna iedere Israëliër in het leger gezeten en voelen ze zich verbonden met de soldaten die voor hun volk strijden. Shalit werd door de bevolking als een symbool gezien waarmee ze zich konden identificeren en de onderhandelingen tussen Israël en Hamas werden door het hele land gevolgd.

Zijn vrijlating is voor veel Israëliërs dan ook een moraalboost. Tijdens de onderhandelingen leefden veel mensen mee met Shalit en zijn familie. Hij werd voor de bevolking een nationale zoon en is het alsof er een bekende van ze vrijkomt.

Belofte

Premier Netanyanu leeft mee met de nabestaanden van de slachtoffers van de Palestijnen die nu worden vrijgelaten, maar geeft aan dat hij een plicht heeft. "Ik heb de verantwoordelijkheid als de premier van Israël om iedere soldaat die ons volk beschermt thuis te brengen", zegt hij.

Deze belofte om als regering alles te doen om de zonen en dochters thuis te brengen is een ongeschreven regel die uit de tijd van de eerste premier in 1948, Ben Gurion, stamt. De regel is in Israël erg belangrijk. Ouders voelen zich gerustgesteld en komen daardoor niet in opstand tegen de dienstplicht.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl