NOS NieuwsAangepast

Ongebruikelijke 'coalitie' tegen likorettes

Er is een ongebruikelijke coalitie opgestaan die strijd voert tegen likorettes. Slijterijen en de alcoholpreventie zijn helemaal klaar met drankfabrikanten die iedere keer met "nieuwe" zoete drankjes op de proppen komen. Het gaat dan om likeurtjes waarvan het alcoholpercentage minder dan 15 procent is. Als het daar namelijk onder blijft dan mag het in de supermarkt verkocht worden.

Zo is fabrikant Diageo onlangs met Baileys Variatie gekomen, een likorette met een alcoholpercentage van 14,5 procent. Volgens de fabrikant is het drankje bedoeld voor vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. Die komen niet zo vaak in de slijterij en dus moet er een drankje in supermarkt voor hen te vinden zijn. Het is zeker niet zo dat ze andere mensen uit de slijterij weg willen houden, zegt een woordvoerder van Diageo.

Jongeren

De slijtersunie vindt het hoe dan ook maar niets, want volgens hen zien de mensen het verschil niet meer tussen de "echte" likeuren in de slijterij en de likorettes in de supermarkt. Daarnaast denken zij dat de likorettes eigenlijk vooral voor jongeren ontwikkeld worden. Omdat ze in de supermarkt te koop zijn, vinden de slijters dat de drankfabrikanten geen verantwoordelijkheid nemen. "In de supermarkt is het voor jongeren veel makkelijker om drank te kopen. De 'likorettes' worden dan ook steeds populairder. Ze hebben de plek van de Breezers overgenomen, maar bevatten veel meer alcohol." De slijtersunie wil dan ook dat supermarkten eigenlijk alleen maar bier en wijn mogen verkopen.

Deze stelling wordt uiteraard ondersteund door mensen die in de alcoholpreventie werken. Zo deed de GGD in Nijmegen onderzoek naar de verkoop van alcohol aan jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat het eigenlijk alleen voor jongeren lastig is om in een slijterij (sterke) drank te kopen. In supermarkten lukt dat wel gemakkelijk en dus pleiten ook zij voor een verbod op de verkoop van sterke dranken daar. "Alcohol is een product dat met zorg en beleid verkocht moet worden door mensen die er verstand van hebben. En in Nederland zijn dat gewoon de slijters", zo zegt Martijn Planken van de GGD.

Wat nu?

Grote vraag is nu wat er moet gebeuren. De regels kunnen worden veranderd, waardoor alleen bier en wijn in een supermarkt verkocht mag worden. Een andere mogelijkheid is dat het maximum alcoholpercentage van 15 procent verder verlaagd wordt. Nadeel daarvan is dat je dan in de buurt van de wijnen komt en dat zou dus betekenen dat die daar ook niet meer verkocht mogen worden.

Politiek

Overigens zijn niet alleen de slijterijen niet blij mee met de drankfabrikanten. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester wil een initiatiefwetsvoorstel indienen om te regelen dat er alleen nog bier en wijn verkocht mag worden in supermarkten. SP en ChristenUnie geven aan achter dat idee te staan. De VVD vindt dat de onlangs ingevoerde nieuwe Drank- en Horecawet eerst de kans moet krijgen, voor er weer een nieuwe wet komt. "Er zijn genoeg manieren om te handhaven, maar het moet gewoon gebeuren." De PVV wil niet ingaan op het voorstel, het CDA was niet bereikbaar voor een reactie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl