NOS NieuwsAangepast

Dolfinarium vraagt om staakt-het-vuren in Morgan-gate

"Het getouwtrek over wat het beste is voor Morgan moet nu voor eens en altijd over zijn. Dit vooral en alleen voor Morgan zelf!" Het kan zomaar uit een briefwisseling rondom een echtscheiding komen. En hoewel het wel uit een brief komt, heeft die niets met een echtscheiding te maken.

De tekst is deel van de zoveelste episode van Morgan-gate, de strijd om de gestrande orka die in het Dolfinarium in Harderwijk verblijft. De werknemers van dat dierenpark hebben nu in een open brief de Orka Coalitie opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Waddenzee

Orka Morgan werd vorig jaar juni opgevist uit de Waddenzee en mocht aansterken in het Dolfinarium. Al snel kwam er veel kritiek op deze handelswijze, want natuur- en dierenorganisaties waren bang dat Morgan niet meer uitgezet zou kunnen worden als ze te lang in het Dolfinarium verbleef. Volgens hen is er onvoldoende onderzocht of Morgan terug kan.

Het Dolfinarium schrijft nu in een brief aan de Orka Coalitie, waarin zeven natuur- en dierenorganisaties samenwerken, dat de tijd van argumenten uitwisselen en debatten voeren voorbij is. "Net als jullie had ook het Dolfinarium niets liever gewild dan Morgan terug te laten keren in de natuur. Na wetenschappelijk onderzoek zijn wij van mening dat dit moord op termijn betekent. Wij kiezen voor het beste alternatief en dat is een adoptiefamilie in een ander zeedierenpark", zo schrijven de werknemers.

Aangifte

De aangifte die de Orka Coalitie op 11 oktober deed tegen het Dolfinarium vanwege dierenmishandeling deed de deur dicht, zo schrijft het dierenpark. "Jullie gaan hiermee iedere vorm van respect richting ons te buiten. Zoals eerder gezegd heeft iedereen recht op zijn mening, maar er zijn grenzen in hoe je dat uit. Met de beschuldiging van dierenmishandeling aan het adres van het Dolfinarium is de grens bij ons ver overschreden. Wij zijn diep geraakt door deze vorm van intimidatie."

Het dierenpark roept de natuur- en dierenorganisaties nu op om mee te denken over de toekomst van de orka. "Stop daarom met het tegenwerken van een nieuwe toekomst van Morgan en zorg er samen met ons voor dat Morgan zo snel mogelijk en veilig naar haar adoptiefamilie kan verhuizen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl