NOS NieuwsAangepast

Opnieuw babyfabriek Nigeria opgerold

Hoe onvoorstelbaar het ook lijkt, ze zijn niet ongewoon in Nigeria. Daar heeft de politie dit weekend opnieuw een babyfabriek opgerold. In zo'n 'fabriek' worden vrouwen en tienermeisjes vastgehouden om kinderen te krijgen. In Ihiala werden in totaal 25 meisjes opgepakt, zeventien van hen zijn zwanger. Ook werden de eigenaresse en twee andere mannen gearresteerd. Eén van hen zou zijn ingehuurd om de meisjes zwanger te maken. De politie zegt dat de meisjes naar hun familie worden gebracht.

Volgens de politie deed de eigenaresse alsof ze een tehuis had voor zwangere tieners, maar moesten de meisjes ondertussen kinderen baren die verkocht werden. Volgens de Nigeriaanse website The Nation is het de tweede keer dat deze vrouw wordt opgepakt voor de handel in kinderen. De politie kwam in actie na een tip van een bezorgde buurtbewoner. De eigenaresse zelf zegt tegen de Nigeriaanse website The Nation dat ze haar tehuis al vier jaar heeft. "Ik verkoop geen kinderen, als ze bevallen komen hun ouders de baby's meestal ophalen."

Het oprollen van een heel netwerk aan kinderfabrieken in 2008 in Nigeria haalde weliswaar wereldwijd het nieuws en zorgde voor veel verontwaardiging, kennelijk is er dus weinig veranderd. Toen werden er op verschillende locaties invallen gedaan in panden waar tientallen zwangere tienermeisjes rondliepen. De arts die er werkte zou ongewenst zwangere meisjes lokken met hulp bij abortus, waarna ze werden vastgehouden tot ze bevielen. Na de bevalling werd hun kindje afgenomen en kregen ze ongeveer 170 dollar.

Injectie

Een slachtoffer deed toen haar verhaal bij het Franse persbureau AFP. "Zodra ik binnenstapte kreeg ik een injectie en raakte ik buiten bewustzijn. Toen ik wakker werd, was ik verkracht en werd ik een ruimte ingeschoven waar nog zeventien andere meisjes zaten." Een week later viel de politie binnen. Ook in mei van dit jaar bevrijdde de politie 32 zwangere meisjes, die gedwongen waren tot het baren van kinderen voor de verkoop. De meisjes zeiden dat ze tussen de 150 en 180 dollar per baby kregen, terwijl er tussen de 2000 en 6000 dollar per baby betaald werd.

Volgens Unesco is mensensmokkel de derde meest voorkomende vorm van criminaliteit in Nigeria, na drugssmokkel en fraude. Kinderen worden er verkocht om te werken in mijnen, fabrieken en als hulp in de huishouding. De baby's gaan vaak naar kinderloze stellen. Ook vallen kinderen vaak ten prooi aan pooiers. Overigens verblijven meisjes niet altijd onder dwang in de kinderfabrieken, sommigen worden zo vaak mogelijk zwanger om geld te verdienen. "Toen we binnenvielen, vonden we vier vrouwen die al drie jaar in de kliniek zaten om babies te baren", zo zei de politie in 2008 tegen AFP. Unseco vermoedt dat er tenminste tien kinderen per dag in Nigeria worden verkocht.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl