NOS NieuwsAangepast

DNA-keten oudste Nederlander in kaart gebracht

Nederlandse wetenschappers hebben vrijwel het complete DNA van Hendrikje van Andel-Schipper in kaart gebracht. Zij overleed in 2005 op een leeftijd van 115 jaar en twee maanden oud en is daarmee de oudste persoon die Nederland ooit heeft gekend. Bij haar overlijden stelde ze haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap en nu is dus vrijwel haar complete DNA uitgezocht.

Van Andel-Schipper blijkt net als iedereen genen te hebben die bepaalde ziektes veroorzaken. Volgens onderzoeker Gert Holstege is het meest opvallende dat uit het onderzoek is gebleken dat ze ook genen bleek te hebben die bepaalde ziektes voorkomen. Volgens hem zorgt dat voor een nieuwe redenering in de genetica.

Geen dementie

"Wat we van mevrouw van andel weten is dat ze tot haar 115e intellectueel helemaal goed is gebleven en dus nul dementie heeft gehad. Dat is wetenschappelijk aangetoond en dat is cruciaal. We weten dat met haar heel precies en we weten ook welke ziektes ze wel heeft gehad. Doordat we heel veel dingen zeker weten betekent dat we conclusies op basis van haar DNA met meer zekerheid kunnen stellen", zegt Holstege.

Wereldwijd is er veel aandacht voor het onderzoek naar het DNA van de oudste Nederlander ooit. De komende tijd wordt haar DNA in de Verenigde Staten verder onderzocht op bijzonderheden. Dat er veel bekend is over de gezondheid van mevrouw Van Andel-Schipper is daarbij dus cruciaal.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl