NOS NieuwsAangepast

Pan-Amerikaanse Spelen v.s. drugsoorlog

Het is druk in de tweede stad van Mexico, Guadalajara. Dit weekend worden daar de Pan-Amerikaanse Spelen gehouden. Dat is een sportevenement waar landen uit het Amerikaanse continent tegen elkaar strijden. Er stromen niet alleen bezoekers van het evenement de plaats binnen, het staat ook bol van militairen en beveiliging.

Guadalajara is een belangrijke plek wat betreft de drugsoorlog die in het land woedt. Er worden per jaar ongeveer 300 drugsmoorden gepleegd, er is zelfs een drugscartel naar de stad vernoemd. Dat is nu niet betreft een plek waar je graag op vakantie gaat. Daarom zijn er 10.000 soldaten, helikopters en pantserwagens ingezet om het evenement in goede banen te leiden.

"Ze zijn niet echt bang dat er een aanslag gepleegd wordt. Het gaat meer om het imago van de stad", zegt Cees Zoon, correspondent in Mexico. "Het toerisme loopt enorm terug door het nieuws over de drugsoorlog. De overheid wil zorgen dat buitenlandse bezoekers op weg van het vliegveld naar het hotel niet meteen een lijk langs de weg aantreffen. "

Toch verwacht Mexico dat er een kwart miljoen buitenlanders komen. Dat is gunstig, als het evenement goed verloopt, is dit een boost voor het imago en daarom is het dus ook goed voor het toerisme.

Waarom in Mexico?

De Pan-Amerikaanse Spelen is het op één na grootste sportevenement van de wereld. Er komen duizenden atleten op af. Waarom zou je dat doen in een land waar een enorme drugsoorlog woedt? Toen werd vastgesteld dat het evenement in Mexico zou plaatsvinden, was er van een drugsoorlog nog geen sprake. Die is vijf jaar geleden gestart, toen president Calderon aan de macht kwam.

Toen de stad het hoorde, zijn ze hard gaan werken aan de stad. Er moesten meer hotelkamers komen en aan de binnenstad moest ook heel wat gebeuren.

Die veranderingen zijn nu allemaal doorgevoerd, de beveiliging staat klaar, dus laat die atleten maar komen!

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl