NOS NieuwsAangepast

Miljardair betaalt 'slechts' 6,9 miljoen belasting

De Amerikaanse miljardair Warren Buffett heeft in 2010 6,9 miljoen dollar aan belastingen betaald en vindt dat veel te weinig. Dat blijkt uit een brief van de miljardair. Door de details van zijn aangifte bekend te maken wil hij bewijzen dat hij veel minder belasting betaalt dan de gemiddelde Amerikaan.

Buffett heeft al meerdere keren gezegd dat rijken meer belasting moeten betalen. Het is toch gek dat ik minder betaal dan mijn schoonmaakster", zei Buffet in augustus in The New York Times. Zijn uitlatingen inspireerden president Barack Obama al tot een zogenaamde Buffett-belasting voor de megarijken.

Secretaresse

In een brief gericht aan het Republikeins Congreslid Tim Huelskamp laat de miljardair zien dat hij in 2010 62,9 miljoen dollar verdiende, waarvan de belastbare som werd teruggebracht tot 39,8 miljoen. Uiteindelijk betaalde de Amerikaan 6,9 miljoen dollar belastingen. Dat komt overeen met een belastingvoet van 17,3 procent, wat volgens hem minder is dan wat de meeste Amerikanen moeten betalen, inclusief zijn eigen secretaresse.

Murdoch

In de brief aan Huelskamp herhaalt de CEO van Berkshire Hathaway zijn oproep om de megarijken meer belasting te laten betalen. Verder wil hij dat andere rijken, zoals Rupert Murdoch, ook bekendmaken hoeveel belasting zij betalen.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl