NOS NieuwsAangepast

Politie Santa Cruz gebruikt systeem dat misdaad voorspelt

Het is het plot van de film Minority Report en de nieuwe Amerikaanse televisieserie Person of Interest: misdaad bestrijden die nog niet heeft plaatsgevonden. In de VS is dat werkelijkheid geworden. Via algoritmes kan de politie van Santa Cruz voorspellen waar toekomstige misdaden plaats zouden kunnen vinden, schrijft New Scientist.

Het systeem is ontwikkeld door wiskundigen van de Santa Clara University. Zij kwamen erachter dat er vaak meerdere misdaden bij elkaar in de buurt plaatsvinden en maakten gebruik van dat gegeven.

Als er bijvoorbeeld ergens wordt ingebroken, gebeurt het vaak later vaak opnieuw in die buurt. Op basis hiervan kunnen risicogebieden in kaart worden gebracht. Hier kan de politie bijvoorbeeld vervolgens extra patrouilles uitvoeren.

Test

In Santza Cruz wordt het systeem nu getest. Dagelijks worden tien risicogebieden bepaald en gaan agenten daarheen. Over een tijd moet blijken of hierdoor het aantal misdaden afneemt. Wetenschappers zijn in ieder geval positief; zij konden met oude data over misdaden op een bepaalde locatie 25 procent van de inbraken op de volgende dag voorspellen.

Los Angeles heeft al gezegd binnenkort ook met het systeem aan het werk te gaan. Ook andere steden hebben interesse.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl