NOS NieuwsAangepast

Ontevreden op de fiets naar Brussel

Een fietstocht van Amsterdam naar Brussel. Dat staat een groepje Nederlanders vandaag te wachten. Aanleiding is een groot internationaal protest in Brussel aankomende zaterdag. Samen met honderden Spanjaarden, Fransen en andere nationaliteiten zullen deze Nederlanders hun stem laten horen bij het Europees Parlement.

Mars naar Brussel

De Nederlanders sluiten in Brussel bij een grote groep Spaanse jongeren aan. Die groep is vanuit Madrid en Barcelona op 26 juli naar de Belgische hoofdstad gaan lopen, dat is bijna 2000 kilometer. Zij kwamen afgelopen weekend in Brussel aan.

De bedoeling is om zaterdag een groot internationaal protest te houden tegen onder andere de economische crisis. Naast de Spaanse delegatie, is er ook een groep vanuit Toulouse komen lopen. Deze week zullen nog meer nationaliteiten zich daar vestigen, onder wie dus de groep fietsers vanuit Nederland. Ook hebben jongeren uit landen als Mexico en Algerije toegezegd te zullen komen.

Jeroen Spaan, een van de Nederlandse fietsers, zegt dat het niet alleen een politieke opstand is. "Het is ook het bij elkaar krijgen van mensen. In Spanje is dat al goed gelukt en dat moet nu internationaal ook gaan gebeuren. In Nederland zie je dat nog niet echt, dan zijn het vaak protestacties van kleine clubjes. Een protest zoals in Spanje zou ook in Nederland moeten gebeuren. Aankomende zaterdag is een heel mooie manier om iedereen samen te brengen en samen onze stem te kunnen laten horen."

Tentenkampen

Het initiatief van deze opstand komt bij een grote groep verontwaardigde Spanjaarden vandaan: 'Los Indignados'. Zij staan in Spanje ook wel bekend als de 15 mei-beweging (15M), want op die dag begon de zogeheten Spaanse Lente.

Honderden jongeren verzamelden zich op Puerta del Sol, het bekende plein in Madrid om te demonstreren tegen de Spaanse regering. Op het plein bouwden zij heuse tentenkampen en voerden daar wekenlang een vreedzaam protest.

Koks van verschillende Spaanse restaurants zorgden voor gratis eten, zoals grote schalen paella en pannen vol spaghetti. Ook werd aan iedereen drinken uitgedeeld. Naast alle slaapplekken, was er ook ruimte voor een kinderopvangtent en kon je bij andere tenten spandoeken schilderen. Vanaf verschillende kleine podia zorgden bandjes voor de muzikale ondersteuning.

Ontevredenheid

De Spaanse jongeren zijn ontevreden over de werkloosheid en de bezuinigingen en lieten dat met metersgrote spandoeken en gezamenlijk gejoel zien. Het percentage werklozen in Spanje ligt boven de twintig procent. Ter vergelijking: in Nederland ligt dat rond de vijf procent. Onder de Spaanse jongeren ligt de werkloosheid zelfs rond de vijftig procent. De jongeren protesteren tegen de regering, omdat die er volgens hen niets aan doet.

Aankomst

De Nederlanders fietsen samen met een paar Spanjaarden, een Chileen en een Peruaan vrijdag Brussel in. Daar sluiten zij zich dan aan bij de andere jongeren om zaterdag het grote protest te beginnen.

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl