NBA niet van start

De belangrijkste basketbalcompetitie ter wereld, de NBA, gaat definitief plat. Op 1 november hadden de wedstrijden moeten beginnen, maar de competitiestart is twee weken uitgesteld. Honderd wedstrijden zijn geschrapt.

Spelers en clubs zijn het niet eens over de verdeling van het geld en er is onenigheid over de duur van contracten. Er wordt al maanden geruzied, maar na opnieuw twee dagen koortsachtig overleggen zijn de partijen geen stap opgeschoten.

Hotdogverkopers

Volgens de hoogste baas van de NBA, David Stern, is het cancelen van de competitiestart vooral slecht nieuws voor kleine ondernemers die afhankelijk zijn van het basketbal. Kleine winkeltjes die tickets verkopen en hotdogverkopers hebben de wedstrijden hard nodig voor hun dagelijkse levensonderhoud.

Erg zuur, vindt Stern. Het gemiddelde salaris van een speler is 5,5 miljoen dollar per seizoen. Clubs hebben al aangeboden om daar de komende seizoenen nog een paar miljoen bij te doen.

Uittocht

Veel spelers verlieten de VS de afgelopen maanden, omdat ook de trainingen niet meer doorgingen. Grote sterren trokken naar Europa. Sterspeler Kobe Bryant meldde zich in Turkije en de Nederlandse NBA-speler Francisco Elson dook vorige week op in Rotterdam.

Volgens NBA-baas Stern heeft het vastgelopen overleg één ding duidelijk gemaakt. En dat is dat iedereen het volledig met elkaar oneens is. Nieuw overleg is nog niet gepland. Clubs spelen elk seizoen minstens 82 wedstrijden. De kans is groot dat die niet meer gespeeld gaan worden en dat de nu geschrapte games ook niet meer ingehaald worden.

Door: Biem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl