NOS NieuwsAangepast

VS eist e-mail WikiLeaks-vrijwilliger op

De Amerikaanse autoriteiten hebben een gerechtelijk bevel ingezet om zoekgigant Google en een kleine internetprovider te dwingen informatie uit e-mailaccounts van een WikiLeaks-vrijwilliger te overhandigen. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal die de documenten gezien heeft.

De krant schrijft dat internetprovider Sonic onder dwang de gegevens van vrijwilliger Jacob Apelbaum moest overdragen. Sonic zegt dat het zich heeft verzet tegen het bevel, maar het bedrijf verloor de juridische strijd en moest de e-mailadressen die Appelbaum de afgelopen twee jaar gebruikte aan de autoriteiten geven. "Tegen het bevel ingaan was nogal duur, maar we vonden het het juiste ding om te doen", laat de provider weten.

De 28-jarige Apelbaum is nooit aangeklaagd voor crimineel gedrag. Zowel Google als Sonic wilden de man informeren over het gerechtelijk bevel, maar dat mocht niet.

Documenten

WikiLeaks is een klokkenluiderswebsite die het afgelopen jaar meerdere geheime overheidsdocumenten openbaar heeft gemaakt. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de publicatie van de documenten levens in gevaar gebracht en mogelijk levens gekost.

De openbaring van het bevel roept vragen op over de mogelijkheid van de Amerikaanse autoriteiten om e-mails en telefoontjes van burgers te bemachtigen. In de VS vragen sommige mensen zich volgens de Wall Street Journal af of het gerechtelijk bevel niet de Electronic Communications Privacy Act schendt .

Update

De wet bepaalt welk recht op privacy mensen hebben wanneer ze telefoons, computers, mobiele telefoons of andere middelen van communicatie gebruiken. De wet komt uit 1989, nog voordat het internet bestond. Verschillende technologiebedrijven zoals Google en Microsoft dringen er dan ook op aan om de wet te updaten.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl