NOS NieuwsAangepast

Grote skimbende opgepakt in New York

De New Yorkse politie heeft 86 mensen opgepakt omdat ze dure spullen kochten met valse creditcards. 25 anderen worden nog gezocht. Ze zouden onderdeel zijn van een enorme skimmersbende waarbij gegevens van creditcards werden opgeslagen door medewerkers van dure restaurants en hotels.

Volgens de politie hebben de skimmers in de afgelopen maanden bijna 10 miljoen euro gestolen. Ze kochten met de kaarten voornamelijk dure elektronica. De politie-actie is onderdeel van Operation Swiper: een onderzoek van de FBI waarin skimmers in Amerika worden gelinkt met criminele organisaties in Europa en Azië.

Aanklager Richard Brown zegt dat het een van de grootste creditcardfraudes ooit is: "Bankmedewerkers, obers en receptionisten lazen de kaarten af en stuurden de informatie op naar criminelen die dan geldige kopieën van de kaarten maakte."

Nederlanders

In Nederland zijn geen mensen opgepakt vanwege Operation Swiper, maar het komt wel regelmatig voor dat Nederlanders ook in de VS last hebben van skimmers. Onze stagiair Tim is afgelopen zomer nog getroffen: "Eén maand na mijn reis kreeg ik een telefoontje van de bank. De vraag was of ik onlangs in de VS was geweest. Er werd plotseling heel veel geld van mijn creditcard gehaald. Sportschoenen in New York, een reservering bij een restaurant in Orlando en voor zeshonderd dollar aan kleding in Atlanta."

In veel gevallen merkt de bank de fraude op nog voordat de klant er iets van merkt. De bank betaald dan de schade en boekt de afschrijvingen terug. In Nederland worden jaarlijks enkele tienduizenden bankpassen geskimd. In Juli werden bij een soortgelijke actie van Europol 47 bulgaren opgepakt. Zij hadden ruim 50 miljoen euro gestolen.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl