NOS NieuwsAangepast

Kamervragen over Voorschotje.nl

Het CDA heeft Kamervragen gesteld over de nieuwe shirtsponsor van voetbalclub NEC: Voorschotje.nl. Dat bedrijf zegt gratis kredieten te verstrekken. Maar gratis geld bestaat niet, zegt het CDA. Daar komt bij dat Voorschotje geen vergunning heeft van de financiële toezichthouder AFM.

Sinds 1 juni moeten aanbieders van zogeheten flitskredieten - dat zijn kleine leningen voor een kortere periode - een vergunning hebben van de AFM. Voorschotje.nl zegt deze niet nodig te hebben, omdat het bedrijf geen verplichte kosten rekent voor leningen.

Boete en spoedlening

Als je de website van Voorschotje.nl goed bekijkt, dan kom je er al snel achter hoe het bedrijf zijn geld verdient. Je kunt er leningen afsluiten van steeds 150 euro, maximaal vier tegelijk. Dat geld moet je binnen drie weken terugbetalen, anders betaal je een boete van 17,50 euro per lening van 150 euro. Als je dus niet binnen drie weken terugbetaalt, wordt de gratis lening plots een lening met een hele hoge rente. Na negen dagen volgt opnieuw een boete van 17,50 euro, dus na een maand moet je opeens 35 euro meer terugbetalen, dan de 150 euro die je hebt geleend.

Voorschotje.nl ontkent op zijn site uit te zijn op deze boetes: "Wij hebben er, net als de klant, totaal geen belang bij dat mensen te laat betalen. Wij willen het verschil maken op onze snelle service en klantvriendelijkheid en niet op het incasseren van boetes, er zijn immers al genoeg instanties die leven van de boetes die u betaalt."

Een andere manier waarop Voorschotje.nl geld verdiend is met spoedaanvragen. Normaal gesproken duurt het drie tot vijf dagen voor je je geld binnen hebt. Een spoedlening wordt zo snel mogelijk uitgevoerd, zodat je je geld nog dezelfde dag hebt. Dit kost 25 euro.

Met een beetje pech kost een flitskrediet bij Voorschotje.nl, dus veel meer dan een korte periode rood staan bij de bank.

Geld lenen kost geld

"Ze anticiperen op mensen die heel snel geld nodig hebben en dus een spoedlening voor 25 euro aanvragen en daarmee wordt het plots een lening met een rente van 20 procent. En als je niet op tijd terugbetaalt heb je woekerrentes", zegt Elly Blanksma van het CDA. "Daar komt bij dat bij advertenties voor leningen 'Geld lenen kost geld' hoort te staan en dat zie ik niet op de shirts van de voetballers staan."

Het CDA gaat de minister vragen of Voorschotje.nl een maas in de wet heeft gevonden en of dat niet moeten worden aangepast.

Jacco Zwart, de algemeen directeur van NEC reageert: "Wij zijn op de hoogte gesteld door de directie van Voorschotje.nl en ze hebben ons geïnformeerd dat ze in gesprek zijn met de AFM. Wij hebben de afweging gemaakt om met hen in zee te gaan, omdat ze niet alleen via NEC, maar ook op alle andere manieren adverteren."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl