NOS NieuwsAangepast

Opnieuw zelfverbranding jonge Tibetaanse monniken

In de laatste tien dagen hebben vijf jonge monniken in de Chinese provincie Sichuan zichzelf in brand gestoken. Dat meldt de organisatie Free Tibet. Vrijdagochtend staken twee Tibetaanse tieners zichzelf in brand bij een klooster in de stad Aba. Eén van hen zou volgens locals zijn omgekomen. Beiden zouden eerder in het Kirti-klooster hebben gezeten, het klooster dat centraal staat in de protesten tegen de Chinese overheersing van het Tibetaanse gebied.

"Ze vouwden hun handen en riepen protesten tegen de Chinese overheersing", zo zei monnik Kanyak Tsering vanuit Dharamsala (India) tegen Radio Free Asia. De Tibetaanse regering in ballingschap zit in Dharamsala. Een woordvoerder van de Chinese overheid verklaarde tegenover Reuters dat er niets was gebeurd in Aba.

Na eerdere zelfverbrandingen in het Kirti-klooster zijn er maatregelen genomen. Drie monniken hebben lange gevangenisstraffen gekregen en de overigen krijgen 'scholing'. Volgens Free Tibet gaan er in Aba geruchten dat tientallen monniken bereid zijn om hun leven te geven als protest tegen de overheersing.

In 2008 ontstonden er grote protesten in Tibet tegen China. Het Kirti-klooster was toen de basis van die protesten. In maart werden het klooster en de omgeving afgesloten, en het aantal monniken zou zijn gedaald van 2.500 naar 600. Veel gelovigen zouden zijn verbannen of opgepakt. De laatste maanden waren er berichten over wegafsluitingen in het gebied en het afsluiten van internet en telefonie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl