NOS NieuwsAangepast

Eén op de drie veteranen vindt oorlog niet nodig

Eén op de drie Amerikaanse veteranen die hebben gediend sinds 9/11 vinden dat de oorlogen in Irak en Afghanistan de moeite niet waard waren. Ze vinden dat Amerika zich de komende 10 jaar minder moet gaan richten op buitenlandse betrekkingen en meer op de binnenlandse problemen. Dit blijkt uit twee peilingen van PewResearchCenter.

De veteranen zijn wel trots op het werk dat ze hebben geleverd, maar zijn tegelijkertijd ook getekend voor het leven. Ze vinden dat er in Amerika best wat meer begrip mag zijn voor de gevolgen van de oorlog op hen en hun familie. Ongeveer 37 procent van de veteranen heeft namelijk last van een posttraumatische stressstoornis. Om maar niet te spreken van de slachtoffers die zijn gevallen in de strijd.

Bevolking

Ongeveer de helft van de veteranen vond het de moeite waard om te vechten in Afghanistan en 44 procent vindt dat hetzelfde geldt voor Irak. Uit een peiling onder de Amerikaanse bevolking bleek 36 procent de oorlog in Irak de moeite waard te vinden.

De veteranen waren over het algemeen positiever over de missie in Afghanistan dan over die in Irak. Hier zijn dan ook minder doden gevallen aan de Amerikaanse kant. Op dit moment zijn er nog ongeveer 98.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Obama

De veteranen staan ook nog minder positief tegenover de toekomstplannen van Obama dan de Amerikaanse burgers. Geen goed nieuws voor de president, aangezien hij met een groot dilemma zit. Hij wil het begrotingstekort inperken, dus de uitgaven voor defensie moeten kritisch bekeken worden. Daarnaast wil hij ook nog dat de troepen wat langer blijven in Afghanistan. De kritiek die hij nu van de veteranen krijgt, is dan ook een behoorlijke klap met de aankomende verkiezingen in het achterhoofd. Een moeilijke missie dus!

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl