NOS NieuwsAangepast

Republikeinen op zoek naar droomkandidaat

Wie o wie wordt de presidentskandidaat voor de Republikeinen in de Verenigde Staten? Op dit moment lijkt het te gaan tussen de voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney, de gouverneur van Texas Rick Perry en zakenman en politicus Herman Cain. En dan hebben we nog Michele Bachmann wier kansen steeds kleiner worden.

Romney kreeg in een poll van Washington Post-ABC News 25 procent van de ondervraagden achter zich. Perry en Cain delen de tweede plaats met ieder 16 procent van de stemmen. Maar wie zijn deze drie heren en die ene dame?

Mitt Romney

Romney is een succesvol zakenman en heeft twee studies aan Harvard achter de rug. In 2008 deed de 64-jarige Detroiter ook mee met de voorverkiezingen: toen wist hij het niet te winnen van John McCain. Wel was Romney van 2003 tot 2007 gouverneur van de staat Massachusetts. Hij heeft een mormoonse achtergrond en dat is volgens analisten een van zijn minpunten. Veel Republikeinse kopstukken zijn evangelische christenen, die weinig moeten hebben van mormoonse principes. Veel van hen erkennen de mormonen niet eens als christenen, maar zien hen als een soort sekte, omdat ze naast de Bijbel het boek van Mormon aanhangen.

Rick Perry

De 61-jarige Perry is op dit moment de langstzittende gouverneur in Amerika, van de staat Texas. Hij is een evangelisch christen en tégen het homohuwelijk. Volgens analisten is hij een serieuze kandidaat voor de Republikeinse nominatie. Hij volgde in 2000 gouverneur George W. Bush op toen die president van de Verenigde Staten werd. Perry is voorstander van lokale politiek: de staten moeten het volgens hem voor het zeggen krijgen. De gouverneur probeert de conservatieve rechterkant van de partij voor zich te winnen.

Herman Cain

De 56-jarige Cain is is minder bekend als Perry en Romney, maar lijkt nu aan zijn opmars begonnen te zijn. Cain is de voormalig topman van Godfather's Pizza en is voorzitter geweest van de centrale (federale) bank van Kansas City. Ook heeft hij een eigen radioshow in Atlanta.

Michele Bachmann

Bachman doet eigenlijk al niet echt meer mee, maar is op zijn minst noemenswaardig. Ze wist zichzelf in de kijker te spelen door verschillende blunders te maken voor de camera. Zo feliciteerde ze bijvoorbeeld Elvis Presley met zijn verjaardag terwijl het zijn sterfdag was. Inmiddels is een deel van haar campagneteam opgestapt. Toch geeft ze niet op: met een kleinere staf gaat ze zich nu richten op een goed resultaat in haar thuisstaat Iowa.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl