NOS NieuwsAangepast

NL'se Tamilklasjes: taal, cultuur, verheerlijking van de strijd?

De Sri Lankaanse afscheidingsbeweging Tamil Tijgers (LTTE) blijkt in Nederland op verschillende locaties kinderen les te geven in de taal en cultuur van de Tijgers. De gewapende strijd van de Tamils wordt daarin verheerlijkt, zo schrijft de Nationale Recherche in een rapport dat eerder dit jaar aan de Verenigde Nederlandse Gemeenten is gestuurd.

Er zijn 21 van die scholen, in de Randstad maar ook in onder meer Arnhem, Leeuwarden en Eindhoven. In het handboek van de LTTE staat dat de docenten worden geselecteerd in de regio's waar de meeste Tamils wonen en dat het 'vakkenpakket' moet bestaan uit Tamil taal, Tamil geschiedenis en fijne kunsten. Volgens de Nationale Recherce worden de Tamilscholen gebruikt om "aan Tamil kinderen woonachtig in Nederland de ideologieën van de LTTE uit te dragen".

De Nationale Recherche meldt dat er bij het onderzoek kindertekeningen zijn aangetroffen waarop onder meer vliegtuigen die bombardementen uitvoeren, neergeschoten en dode mensen en brandende huizen staan. Uit de administratie zou blijken dat de persoon die het onderwijs coördineert de tweede LTTE-man in Nederland is. Op het moment speelt in Den Haag een rechtszaak tegen vijf Tamils die geld zouden hebben ingezameld voor de Tijgers in Sri Lanka. De Tamil Tijgers staan op de Europese terreurlijst.

De VNG zegt niet te weten wat de gemeenten met het onderzoek hebben gedaan. De Samenwerkende Tamil Organisaties Nederland waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl