NOS NieuwsAangepast

Gat in ozonlaag boven de Noordpool

Boven de Noordpool is sprake van een gat in de ozonlaag. Dat schrijven onderzoekers van het tijdschrift Nature. Op een hoogte van zo'n 20 kilometer is ongeveer 80 procent van de ooit aanwezige hoeveelheid ozon afgebroken. Dat is bijna net zoveel als er verdwenen is boven Antartica (de Zuidpool).

Eerder dit jaar werd in wetenschappelijke kringen gepubliceerd over de dunner wordende ozonlaag boven de Noordpool. Toen zei de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat er nog nooit zoveel ozon boven de Noordpool was verdwenen. In een paar maanden tijd werd de ozonlaag toen 40 procent dunner.

De koude winters op de Noordpool van de laatste decenia zijn waarschijnlijk de oorzaak van het gat in de ozonlaag boven de pool. Hoe kouder het is, hoe sneller de stoffen die ozon afbreken hun werk doen.

Cfk's

De dunner wordende ozonlaag was vooral in de jaren '80 en '90 vaak in het nieuws. Daarom werd in die tijd wereldwijd geprobeerd het gebruik van cfk's aan banden te leggen. Deze stof werd onder meer gebruikt in spuitbussen, koelkasten en piepschuim en is een belangrijke oorzaak van de afbraak van de ozonlaag. Er komen nu veel minder cfk's in de atmosfeer terecht, maar de stof verdwijnt niet makkelijk.

Het dunner worden van de ozonlaag is niet alleen een probleem boven de polen, maar op verschillende plaatsen ter wereld, ook boven Nederland. Vooral in het voorjaar van 1996 en 1997 was de ozonlaag erg dun, maar het probleem is hier een stuk minder groot dan op de polen.

De ozonlaag filtert de ultraviolette straling van de zon. Deze straling is een belangrijke oorzaak van huidkanker. Sinds 2004 wordt de dikte van de ozonlaag gemeten vanuit de ruimte met behulp van het Ozone Monitoring Instrument.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl