NOS NieuwsAangepast

Na 30 jaar weer rocken in Afghanistan

In de Afghaanse hoofdstad Kabul was er gisteren voor het eerst na 30 jaar een muziekfestival. De Afghanen konden uit hun dak gaan op rock, blues, indie, death metal en electronica.

In het land, dat gebukt gaat onder het geweld van de Taliban, was muziek jaren lang verboden, maar gisteren konden Afghanen er zes uur lang van genieten. Bands uit Australië, Kazachstan, Oezbekistan en Afghanistan stonden op het podium.

Het was geen festival zoals wij dat kennen, de muziek werd twee keer onderbroken voor een gebed, er werd alleen maar kebab geserveerd en er was natuurlijk geen alcohol verkrijgbaar.

Organisator

Het festival, dat Sound Central heet, was georganiseerd door een Australische fotojournalist. De plek van het evenement werd pas op het laatste moment bekend gemaakt, er werd namelijk gevreesd voor een aanslag.

Het concert werd bezocht door ongeveer 450 mensen. De sfeer was gemoedelijk, de artiesten waren erg te spreken over het publiek. "We hadden dit publiek niet verwacht, ze hebben zo veel energie. We komen zeker nog een keer terug", zegt Sabrina Ablyaskina, een Oezbeekse zangeres tegen persbureau Reuters.

Gevoelig

Muziek is nog steeds een gevoelig onderwerp in streng Islamitische land. Muziekwinkels en muzikanten worden nog regelmatig belaagd.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl