NOS NieuwsAangepast

Minder verlichting door reflecterend asfalt

Sinds deze week ligt er op de A35 bij Hengelo lichtreflecterend asfalt. Met een beetje geluk zorgt dat ervoor dat er straks minder verlichting langs de snelweg hoeft te staan. Rijkswaterstaat test tot 2012 het asfalt, en als het bevalt en effect heeft ligt het straks op meer snelwegen in Nederland.

Minder straatverlichting zorgt voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast is het ook goed tegen de lichtvervuiling, wordt het minder snel warm en blijft het langer liggen. Hoeveel lampen er kunnen verdwijnen langs de weg is nog niet duidelijk. "Dit moet allemaal uit de test komen, we zitten echt nog in een beginstadium", zegt Esther de Graaf van Rijkswaterstaat.

Er ligt een lap van 625 meter lang op de snelweg. Het asfalt is veilig, maar er moet toch nog veel worden gecheckt. "We hebben al laboratoriumtesten gedaan, maar we willen het nu ook in het echt doen. We willen vooral weten of het stroef genoeg is en of het niet reflecteert", zegt De Graaf. In principe gaat Rijkswaterstaat ervan uit dat het asfalt niet zal reflecteren in onze ogen. "De naam is een beetje misleidend, het asfalt is eigenlijk gewoon een tint lichter."

Eind 2012 is het duidelijk of het asfalt voldoet aan alle eisen en dan weten we ook of het CO2 scheelt. Rijkswaterstaat is niet de enige met interesse, de gemeente Nijmegen gaat het asfalt ook onderzoeken.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl