NOS NieuwsAangepast

'Nette kleding maakt je blanker'

Welke kleding je draagt, beïnvloedt onbewust bij welk ras je door anderen wordt ingedeeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers van onder meer Tufts University.

De onderzoekers lieten een aantal proefpersonen plaatjes van mannen met verschillende tinten huidskleur beoordelen. De vrijwilligers werd gevraagd om met een muisklik aan te geven of de mannen 'wit' dan wel 'zwart' waren.

Overall

Behalve de huidskleur was er ook een ander verschil: onder het gezicht was nog een stuk van de kleding zichtbaar, maar de proefpersonen werden hier niet op gewezen. De gezichten droegen of een net pak of een overall.

Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat gezichten die in het midden van de blank-zwart schaal zaten vaker in de categorie zwart werden ingedeeld als ze een overall droegen, dan wanneer het gezicht een pak draagt. Volgens de onderzoekers bleek dat zelfs als de proefpersoon een man in pak in de categorie zwart indeelde, er in die gevallen meer werd geaarzeld tussen de twee rassen dan omgekeerd.

Stereotypen

Het experiment laat volgens de wetenschappers zien hoe stereotypen en vooroordelen onbewust een belangrijke rol spelen in de manier waarop we mentaal mensen categoriseren. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappeijke tijdschrift PLoS ONE.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl