Westerse technologie niet meer voor dictaturen

Westerse technologie kan vanaf nu moeilijker worden misbruikt door onderdrukkende regimes. Dit is het resultaat van een wet die het Europees Parlement vandaag heeft aangenomen.

Technologie, zoals afluisterapparatuur, kan door regimes worden gebruikt om burgers op te sporen of om hun mobiele telefoonverkeer te onderscheppen. Het Europees Parlement heeft dit soort apparatuur nu geschaard onder de noemer 'dual-use goods'. Dat zijn producten en technieken die normaal voor civiele doelen worden gebruikt, maar ook militaire gebruiksmogelijkheden hebben.

Onderdrukkende regimes

In het verleden bleek dat burgers soms negatieve gevolgen ondervonden van relaties tussen westerse bedrijven en onderdrukkende regimes. Zo hielp Vodafone het regime van de voormalige Egyptische dictator Hosni Mubarak om het internet in het land plat te leggen. Ook zijn voorbeelden bekend van het bedrijf Nokia-Siemens, dat handel dreef met de regimes in Bahrein en Iran. In de toekomst wordt dit soort handel bemoeilijkt.

Exportverbod

Europees Parlementslid Marietje Schaake (D66) is blij met deze ontwikkeling, maar vindt dat Europa nog een stap verder moet gaan. Nu moeten bedrijven handel met bepaalde regimes zelf melden en kan de EU geen exportverbod opleggen. Wat D66 betreft zou dit wel moeten kunenn.

Een paar vragen aan Marietje Schaake via Skype:

Hoe kan zoiets simpels als mobiele telefonie worden misbruikt door foute regimes?

Kun je een voorbeeld geven van een manier waarop een regime technologie kan inzetten voor foute doeleinden?

Wat betekent deze wet nu precies voor de mensenrechten?

Door: Martin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl