NOS NieuwsAangepast

Wrak op zeebodem blijkt zilvermijn

Een Amerikaans bergingsbedrijf heeft het wrak gevonden van een Brits vrachtschip met waarschijnlijk zo'n 200 ton zilver aan boord. Het schip werd in februari 1941 tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeboot en ligt op een diepte van 4700 meter op de bodem van de Atlantische Oceaan.Het zilver heeft tegenwoordig een waarde van meer dan 152 miljoen euro.

Het bergingsbedrijf heeft een overeenkomst gesloten met de Britse overheid en mag 80 procent van de opbrengst houden.

Odyssey Marine Exploration (OME), gespecialiseerd in het onderzoeken van scheepswrakken op de oceaanbodem, heeft de identiteit van het schip bevestigd. Het schip werd gevonden met zogeheten side scan sonar en werd in de twee maanden daarna visueel onderzocht. Bekijk de beelden daarvan hieronder:

Nog meer goud en zilver

Afgelopen donderdag was Odyssey Marine Exploration ook al in het nieuws door een miljoenenschat op de zeebodem. Amerikaanse schatzoekers moesten een waardevolle vondst overdragen aan de Spaanse overheid. Een Amerikaanse rechter bepaalde dat de duizenden gouden en zilveren munten uit een scheepswrak nog altijd toebehoren aan de eigenaar van het zeventiende-eeuwse schip.

Duikers van de OME vonden het wrak van een Spaans galjoen in 2007. Het was in 1804 met 200 opvarenden op weg van de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika naar Europa. Na een gevecht met de Britten zonk het voor de Portugese kust.

OME maakte de vondst pas bekend toen die al veiliggesteld was in een kluis in Florida. De lading zou minstens 500 miljoen dollar waard zijn. Volgens het bedrijf gaat het om de grootste partij goud en zilver die ooit werd opgevist.

De Spaanse overheid tekende meteen protest aan. Omdat het zou gaan om de Nuestra Señora de las Mercedes, een Spaans oorlogsschip, zou de lading nog altijd toebehoren aan de overheid.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl