NOS NieuwsAangepast

Promovendi straks gewoon weer student?

Als het aan staatssecretaris Zijlstra ligt, krijgen promovendi geen echt salaris meer, maar een studietoelage. Vandaag wordt hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer. De vakbond CNV Publieke Zaak maakt zich zorgen over het inkomen van de promovendi, deze zouden namelijk onder het sociaal minimum komen.

De promovendi worden dan niet meer gezien als werknemers van de universiteit waar ze promotieonderzoek doen, maar als studenten. Tijdens hun onderzoek kunnen ze ook geen pensioen opbouwen en zijn ze niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. PvdA en SP zijn het niet eens met het plan van Zijlstra. "Promovendi worden zo gedegradeerd tot student", zegt de SP.

Buitenland

In veel andere landen, zoals Frankrijk en Engeland, zijn promovendi 'PhD-studenten'. Dat wil zeggen dat ze begeleid worden in het schrijven van hun proefschrift, maar dat ze officieel nog wel studenten zijn. Ze krijgen een studiebeurs in plaats van een salaris. Daarnaast kunnen ze nog fondsen aanschrijven voor hun onderzoek. "Nu de wetenschappelijke wereld in toenemende mate internationaliseert, is het van groot belang dat het Nederlandse promotiestelsel aansluit en blijft aansluiten bij de internationale ontwikkelingen en de internationale standaard", staat op de website van De Vereniging Universiteiten (VSNU). Daarnaast is het natuurlijk veel goedkoper voor de universiteit om de promovendi geen salaris uit te betalen.

Geld

Hoeveel verdient een promovendus nu eigenlijk? Volgens de Nederlandse CAO voor promovendi moeten ze tussen de 2000 en de 2600 euro per maand verdienen. Het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde WO'er is 2632 euro, daar zit de Nederlandse promovendus dus onder. Gemiddeld doen de Nederlanders vijf jaar over hun onderzoek. Hoeveel geld krijgen ze per maand als Zijlstra's plan doorgaat? Dat is nog niet helemaal duidelijk. In een brief aan de Tweede Kamer laten de promovendi weten niets te zien in het plan. Volgens hen denken universiteiten er nu over om de beurs gelijk te stellen aan een uitwonende beurs van een normale student. Dat is ongeveer 266 euro per maand, niet bepaald een maandsalaris.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl