NOS NieuwsAangepast

Stemrecht voor Saudische vrouwen

Koning Abdullah van Saudi-Arabië heeft zondag bekendgemaakt dat vrouwen in zijn land het recht krijgen om bij lokale verkiezingen te stemmen en om zich voor deze verkiezingen kandidaat te stellen.

De koning volgt daarmee een voorstel op van de Shura-raad, een adviesorgaan van de koning. In juni hadden de leden van deze raad bepaald dat de islam vrouwenstemrecht toe staat. Saudische vrouwen mogen voortaan ook lid worden van de Shura-raad

Het recht geldt trouwens nog niet direct. Komende donderdag zijn er gemeenteraadsverkiezingen en daar mogen de vrouwen nog niet stemmen en zich ook niet kandidaat stellen.

Autorijden

Overigens gelden er andere rechten die we in Nederland de normaalste zaak van de wereld vinden nog steeds niet voor vrouwen in Saudi-Arabië. Zo zijn er een aantal maanden geleden meerdere vrouwen opgepakt nadat ze een auto bestuurden.

In Saudi-Arabië is het voor vrouwen verboden om auto te rijden. Dit staat niet zwart op wit in een wet, maar de politie claimt dat het niet kan vanwege het geloof de islam.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl