NOS NieuwsAangepast

Zet CERN Einstein buitenspel?

Het Europese onderzoeksinstituut CERN heeft mogelijk een enorme ontdekking gedaan. Onderzoekers hebben een meting gedaan waarbij deeltjes sneller zijn gegaan dan het licht. Volgens de relativiteitstheorie van Einstein uit 1905 is dit niet mogelijk.

60 nanoseconden

De snelheid van het licht is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Bij de meting in de deeltjesversneller gingen zij 60 nanoseconden sneller. Dit lijkt heel weinig, maar volgens Frank Linde, directeur van het Nikheft, nationaal instituut voor subatomaire fysica, is deze 60 nanoseconden meer dan de foutmarge van 10 nanoseconden die wetenschappers instelden voor deze metingen. In 2007 werden er ook al hogere snelheden gemeten, maar deze vielen nog binnen de foutmarge.

Verbijsterd

Het CERN is zelf ook verbijsterd over de ontdekking. "Het gevoel dat de meeste mensen hebben is dat dit niet kan kloppen, dat dit niet waar kan zijn", zei CERN-woordvoerder James Gillies. De uitkomsten van de meting worden door het CERN dan ook nog niet als officieel uitgegeven.

De meting is meerdere malen uitgevoerd en gecontroleerd, maar door de omvang van de ontdekking durft het CERN nog geen zekerheid te geven. De onderzoekers gaan collega's in Japan en de Verenigde Staten vragen dezelfde meting uit te voeren. Pas als zij de uitkomsten van de meting bevestigen kan er worden gesproken van een ontdekking.

E=mc2

Albert Einstein zei met zijn bekende formule E=mc2 dat er niets sneller kon gaan dan het licht. CERN heeft nu mogelijk bewezen dat deze relativiteitstheorie herzien moet worden. Omdat Einstein samen met deze formule een fundament is in de theoretische natuurkunde, heeft deze mogelijke ontdekking grote invloed op de hele natuurkunde.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl