NOS NieuwsAangepast

NASA-satelliet bereikt aarde

De tien jaar oude Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) is vanochtend teruggekeerd in de dampkring. Het ruimteobject is grotendeels verbrand maar mogelijk zijn er brokstukken in Canada terechtgekomen. Op Twitter staan meldingen van mensen uit een dorp ten zuiden van Calgary, in het westen van Canada. Zij hebben puin gevonden dat waarschijnlijk van de satelliet komt. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op Twitter bevestigd dat de satellite 'down' is en dat dit tussen 5.23 en 7.09 uur is gebeurd. Ze hebben nog niet bevestigd waar brokstukken terecht zijn gekomen, maar als er stukken neergestort zouden zijn dat dit waarschijnlijk in Canada is gebeurd.

Dampkring

Normaal gesproken worden oude satellieten die neerstorten geheel verbrand zodra ze door de dampkring gaan, maar dit is waarschijnlijk in dit geval dus slechts gedeeltelijk gebeurd. De grootte van de satelliet is vergelijkbaar met een schoolbus en weegt ongeveer 4.665 kilo. Volgens de Washington Post gaat het om de grootste gevallen NASA-satelliet in meer dan dertig jaar.

Speculatie

De afgelopen dagen werd er druk gespeculeerd over de plek waar de satelliet nu precies zou neerstorten. Volgens onze correspondent in Moskou spraken sommige Russische media zelfs het vermoeden uit dat de brokstukken op Moskou terecht zouden komen.

NASA benadrukte dat alles onder controle is en dat de meeste brokstukken naar alle waarschijnlijkheid in de Grote Oceaan zouden vallen. Een ander deel zou in een gebied tussen Noord- en Zuid-Amerika vallen maar preciezer dan dat kon NASA niet zijn.

1 op 3200

Voor de terugkeer van de satelliet in de dampkring heeft NASA aangegeven dat het zéér onwaarschijnlijk is dat er iemand door het puin geraakt zou worden. Een kans van 1 op 3200 per persoon van de gehele wereldbevolking, om precies te zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl