NOS NieuwsAangepast

Toename buitenlandse studenten bij lotingsstudies

Nederland is flink in trek bij buitenlandse studenten. Vorig jaar was een op de vijf ingelote studenten een buitenlander. Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In vijf jaar tijd is het aantal buitenlandse studenten bij een lotingsstudie zelfs bijna verdubbeld, schrijft het Nederlands Dagblad.

Bij studies als geneeskunde en tandheelkunde moet er worden geloot voor een studieplek. PVV en SP denken dat Nederlanders die de studies willen doen minder kans hebben door het grote aantal buitenlandse studenten. Daarom willen ze dat er afspraken worden gemaakt over het maximaal aantal internationale studenten.

De partijen maken zich ook zorgen over de kosten, er gaan namelijk veel minder Nederlandse studenten in het buitenland studeren dan andersom. Hierdoor verliest Nederland per jaar ongeveer 100 miljoen euro.

Stijging

Ook studies zonder loting zien een toestroom van buitenlandse studenten, laat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) weten. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal aanmeldingen van niet-Nederlandse studenten met bijna 40 procent gestegen.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl