NOS NieuwsAangepast

Bloemenoorlog: Roemenië vs Nederland

Is het een bacterie, of is het een wraakactie? Sinds dit weekend staan er pallets vol met Nederlandse bloemen te verpieteren aan de Roemeense grens. Ze mogen het land niet in, er zou een gevaarlijke bacterie, genaamd Erwinia Carotovora, op zitten. Maar misschien ligt er wel een heel andere reden achter de boycot. Nederland heeft namelijk tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone gestemd.

De twee landen voldoen aan alle eisen om toe te treden, maar Nederland wil ze er toch niet bij hebben. Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers zei vrijdag dat Roemenië en Bulgarije te weinig hadden gedaan om corruptie tegen te gaan. Hij denkt dat de landen de Schengengrenzen niet goed kunnen bewaken. Roemenië is furieus. "De Nederlandse regering wordt in gijzeling genomen door de anti-Europese agenda van een extremistische partij", zei Teodoor Baconschi, de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken.

Wraakactie

Ook CDA-europarlementariërs en de Roemeense pers geloven niets van het bacterieverhaal. De CDA'ers denken dat het een wraakactie is op het veto van Nederland, en ook de Roemeense krant Adevarul publiceerde over het verband tussen het veto en de bloemen.

De situatie is lastig voor de bloemenbranche, maar een groot verlies is het niet. Ongeveer één procent van de Nederlandse bloemen gaat naar Roemenië. Op dit moment staan er 24 pallets aan de grens met gekochte bloemen, die daarom niet naar een ander land gebracht kunnen worden. Op 17 en 18 oktober wordt er in de Europese Commissie vergaderd over het veto van Nederland. Tot die tijd zullen de Roemenen waarschijnlijk geen Nederlandse bloemen over hun landsgrens laten gaan.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl