NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag is géén volksfeest

Er staan wel mensen langs de stoet en in Den Haag hangen de vlaggen ook wapperend aan de stokken. Maar een groot volksfeest is het niet, Prinsjesdag. Terwijl het zo wel ooit bedoeld was. Prinsjesdag was ooit de naam voor het feest rond de verjaardagen van de Prinsen. Vooral rond de verjaardag van Prins Willem de vijfde was er een groots volksfeest. Later werd het een dag waarop alle feestdagen rond de Oranjes gevierd werden, en dus ook de opening van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Sinds 1887 is dat officieel de derde dinsdag in september.

Lokaal feest

Maar een feestdag is het niet meer. "Prinsjesdag is vooral een lokaal feest", zegt voorzitter Michiel Zonnevylle van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. De bond organiseert allerlei manifestaties rond het Koninklijk Huis, zoals Koninginnedag. Prinsjesdag hoeft daar volgens Zonnevylle niet bij. "Het is geen volksfeest en dat hoeft ook niet. Het is een officieel moment, een fantastische traditie. Alleen in Den Haag wordt het lokaal gevierd met vlaggen die er hangen bijvoorbeeld."

Het oranje wat je op Koninginnedag veel ziet, is er op Prinsjesdag juist heel weinig. Wel logisch volgens Zonnevylle. "Het publiek ziet duidelijk dat het een officieel moment is. Daarnaast hebben we 30 april al als groot volksfeest. En dat is ook voldoende."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl