NOS NieuwsAangepast

Tentenprotest bij Wall Street

De Arabische Lente lijkt overgeslagen naar Wall Street in New York. Daar hebben een paar honderd demonstranten de nacht doorgebracht bij Wall Street. Ze protesteren bij het financiële centrum van de stad tegen de invloed van het bedrijfsleven op de Amerikaanse politiek. Ook zaterdag werd al geprotesteerd.

Ongeveer duizend mensen deden mee aan de actie Occupy Wall Street. Alleen kwamen ze niet op Wall Street zelf omdat de politie de belangrijkste gebieden bij de beurs had afgezet. Zo werd een grote demonstratie voorkomen.

De betogers zeggen dat ze zijn geïnspireerd door de opstanden in de Arabische wereld. Ze willen het protest bij Wall Street nog dagen volhouden. Sommige betogers hebben dan ook tentjes opgezet. Ze zeggen niet weg te gaan voordat president Obama de machtige bedrijven aanpakt.

#occupywallstreet

Het protest was maanden geleden al georganiseerd door Kalle Lasn, mede-oprichter van het magazine AdBusters. Via Twitter, #occupywallstreet, en een actiewebsite riep hij mensen in juli al op om een vreedzame sit-in te houden in het financiële hart van New York. De actie ging in augustus echt lopen toen de hacktivistengroep Anonymous zich ermee bemoeide en iedereen in een video opriep om mee te doen. Het werd ook wel de Dag van Woede genoemd.

"Miljoenen mensen in dit land hebben geen baan", zei een van de actievoerders. "En 1 procent van de mensen heeft 99 procent van het geld." Toen de politie zei dat mensen die wegen blokkeerden gearresteerd zouden worden, vertrokken ze.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl