NOS NieuwsAangepast

Fransen mogen niet meer bidden op straat

Moslims mogen hun vrijdaggebed niet meer op straat doen in Parijs. Twee moskeeën in het noorden van Parijs barstten uit hun voegen. Daarom gingen de gelovigen op straat bidden, waardoor de straten waren geblokkeerd.

De Franse straten waren iedere vrijdagmiddag rond 2 uur geblokkeerd. Een groep van ongeveer 1000 mensen moest bidden in de buitenlucht. Dit gebeurde in de straten rondom de moskeeën. Hierdoor was het lastig om nog door de straten te lopen en te rijden. Claude Guéant, de Franse minister van Buitenlandse zaken, vond dit niet bij het land passen.

Oude brandweerkazerne

Hij heeft de moslims in Parijs een oude brandweerkazerne aangeboden om te bidden op vrijdag. Deze kan de komende drie jaar gebruikt worden voor het gebed. Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap en de Franse politici zijn samen tot deze oplossing gekomen. De kleine moskeeën sluiten hun deuren op deze vrijdag, zodat er ook daadwerkelijk geen blokkades ontstaan.

Toch is Mohamed Salah Hamza, een imam van een van deze moskeeën, niet blij met de nieuwe plek. "We zijn geen vee", stelt hij. De kazerne is nog niet helemaal af, hij vreest chaos. Zo is er bijvoorbeeld nog maar één vrouwen-wc. Daarnaast ligt de kazerne ver van de moskee.

Sinds december zijn er protesten over de 'islamisering' van de noordelijke wijk Goute d'Or in de Franse hoofdstad. Het bidden op straat werd aan de kaak gesteld door Marine le Pen, leider van de extreem-rechtse partij Front National. Zij vond dat de moslims hun gebed op deze manier gebruikten voor een politiek doeleinde.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl