NOS NieuwsAangepast

Hackers maken zich zorgen om Nederlandse overheid

De Miljoenennota van 2012 lekte een dag eerder dan gepland uit. Dit kwam omdat er per ongeluk werd getest met de échte nota, in plaats van een nepversie. Ook gaf het ministerie van Financiën toe dat er werd getest met een internetadres dat veel te voor de hand liggend was waardoor deze makkelijk te achterhalen was, zo liet Bram Telham dus zien.

Dat de Nederlandse hackersgemeenschap juist vandaag komt met een 'brandbrief' gericht aan de Tweede Kamer waarin ze haar bezorgdheid uit over de beveiliging van ICT-systemen van de Nederlandse overheid, is dan ook een goede timing. De brief is opgesteld door een aantal hackersclubs die met elkaar samenwerken en samen hun 'kennis en kunde' aanbieden.

Voorbeelden

De brief is ondertekend door Koen Martens; programmeur, politiek activist en hacker, en spreekt namens de 'verenigde Nederlandse hackerspaces en organisaties'. Als voorbeelden van slechte beveiliging noemt de brief recente kwesties zoals Diginotar, de OV-chipkaart en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Elke keer bleek dat de beveiliging van deze systemen en digitale omgevingen niet betrouwbaar was, terwijl er wél persoonsgegevens van burgers werden uitgewisseld. En dit is zeer zorgwekkend, aldus Martens.

Niet ingewikkeld

Martens benadrukt dat de beveiliging van de genoemde systemen makkelijk te kraken is: "Dit zijn geen ingewikkelde hacks, maar fouten die mensen zonder opleiding kunnen misbruiken. Daarvoor is standaard programmatuur voorhanden." De ICT-bedrijven die door de overheid worden ingehuurd om de systemen mogelijk te maken, worden daarnaast ook onvoldoende getoetst en adequate bescherming van databanken met persoonsgegevens is onvoldoende.

Kennis en kunde

Volgens de brief kan de hackersgemeenschap het falen van de overheid op ICT-gebied niet meer aanzien en voelt ze zich geroepen de zaken aan het licht te brengen: "Het is tijd dat de leden van de Tweede Kamer, zij die het volk vertegenwoordigen en geacht worden het volk te behoeden voor dit soort vergissingen, zich realiseren dat er sprake is van een structureel probleem." Als voorzet bieden de hackers hun "kennis en kunde" aan en staan ze open voor samenwerking.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl