NOS NieuwsAangepast

Jood of geen Jood?

Is die filmster eigenlijk een jood of geen jood? Fransen konden dit de afgelopen tijd checken op hun telefoon met de app 'jood of geen jood', maar dat is nu verleden tijd. De actiegroep SOS Racisme stak hier een stokje voor. Ze dreigden de appstore zelfs voor de rechter te slepen als de app niet werd verwijderd. Hij zou namelijk racistisch zijn en het is in strijd met de Franse wetgeving.

In Frankrijk mag niemand een database aanmaken waar gegevens over de religie, het ras, de seksuele- en politieke voorkeur van mensen in staan opgeslagen. Dat zou in deze app dus wel zo zijn. Johann Levy, de maker van de app, begrijpt niets van het verbod. Hij is zelf Joods en heeft de app gemaakt zodat Joden kunnen zien welke beroemdheden Joods zijn. Hier wordt volgens hem veel over gesproken in de Joodse gemeenschap. "Ik vind er niets negatiefs aan, de Joodse identiteit vind ik juist iets om trots op te zijn", legt hij uit. De informatie over deze beroemdheden haalde hij allemaal van internet, hij stelt dat hij alleen degene is geweest die de gegevens bij elkaar heeft gebracht.

Overgevoelig?

Zou de app ook verboden zijn wanneer het 'christen of geen christen?' of 'boeddhist of geen boeddhist?' zou heten? Chaggai Kon, de interimvoorzitter van Joodse studentenvereniging Ijar denkt van niet. "De app wordt nu snel geassocieerd met lijsten uit de Tweede Wereldoorlog, daardoor ligt het gevoeliger. Het maken van de app is volgens mij ook geen verstandige zet, maar ik zie dit niet als een racistische uiting. Wat mij betreft hoefde de app niet verwijderd te worden."

Het verwijderen van de app is dan misschien wat overdreven, maar hij merkt wel dat het antisemitisme toeneemt in Nederland. "Dit zie je aan de cijfers en ik merk het ook in mijn omgeving, mensen die met keppeltjes lopen worden bijvoorbeeld vaak uitgescholden." Ook de joodse leuzen in de voetbalwereld vind hij een probleem. "Dit zit er helemaal ingebakken, daar moet verandering in komen."

Het is niet de eerste keer dat er een app wordt verwijderd vanwege antisemitische redenen. Op 15 juni heeft Apple een 'Third Intifada' app verwijderd uit zijn webstore. Deze app hoorde bij de website 3rdintifada.com, een pro-Palestijnse website die oproept tot geweld tegen Israël.

Door: Iris

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl