NOS NieuwsAangepast

Griekenland failliet? "De economische crisis is overal"

Minister van Financiën De Jager heeft aangegeven dat in de Griekse crisis geen enkel scenario meer wordt uitgesloten. Dit betekent dat er nu zelfs openlijk rekening wordt gehouden met een faillissement van Griekenland. Maar welke gevolgen heeft het faillissement voor andere landen? En wat houdt het in als je land failliet gaat? En wat vinden de inwoners daarvan?

In tegenstelling tot een bedrijf kan een land niet ophouden te bestaan en beleggers hebben ook niet de mogelijkheid om via de rechter te proberen om hun investeringen terug te krijgen. Bij een faillissement van een land zal de schuld worden gesaneerd. In het meest gunstigste geval betekent dit dat de schuldeisers en de regering met elkaar om tafel gaan om nieuwe afspraken te maken. In de praktijk komt het er meestal op neer dat de beleggers maar een deel van hun geld terugzien.

Cyprus

Het land voor wie een failliet Griekenland relatief de grootste gevolgen zal hebben is Cyprus. De banken in Cyprus bezitten in totaal zo'n vijf miljard aan Griekse leningen, wat op ongeveer een derde van het Bruto Nationaal Product van het land neerkomt. Bij een faillissement zal het land waarschijnlijk na Griekenland, Ierland en Portugal ook bij de andere eurolanden moeten aankloppen voor steun.

Naast Cyprus zal een faillissement ook grote gevolgen hebben voor een aantal banken in Frankrijk en Duitsland. De kans bestaat dat een aantal van deze banken bij hun overheid moeten aankloppen voor steun omdat ze voor miljarden aan Griekse staatsobligaties bezitten en door het faillissement van het land in de problemen kunnen komen. Van de Nederlandse financiële instellingen heeft ING het meeste geld in Griekenland zitten, zo'n 1,4 miljard aan staatsobligaties.

Grieken zelf

Voor de inwoners van Griekenland is het een moeilijke situatie. Volgens student Thodoris Milonos maakt de jongere generatie zich vooral zorgen over de werkgelegenheid. Er is veel werkeloosheid onder jongeren zelfs onder studenten die bovengemiddeld goed presteren op hun universiteit. Veel jongeren weten niet goed hoe ze aan een baan moeten komen en zien weinig vooruitzichten. "Er is een groot verschil tussen banen in de publieke en private sector. In de publieke sector zijn vaker stabielere banen te vinden, maar deze zijn doordrenkt met corruptie en daar moet Griekenland juist vanaf," zegt Thodoris.

Thodoris is nog steeds trots op zijn land, ook al gaat het economisch slecht. Hij is wel teleurgesteld in de Griekse regering en de Europese Unie. "De EU laat Griekenland een beetje stikken. Ze willen een groot en verenigd blok vormen, maar als het minder gaat, sta je er toch alleen voor. Alleen Griekenland de schuld geven is een beetje te makkelijk. De economische crisis is overal."

We hebben daarnaast de Atheense Marie Christine Polymenacou gesproken over de situatie in haar land. Ook Grieken die in Nederland wonen maken zich zorgen over de problemen. Hiernaast kun je de reportage van radio verslaggever Martijn van der Zande naluisten. Bekijk het skypegesprek en de reportage hiernaast.

Door: Harro en Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl