NOS NieuwsAangepast

Microvliegtuigjes uit hele wereld in 't Harde

Het is leuk speelgoed, maar ze worden ook steeds meer ingezet bij rampen of grote evenementen: minivliegtuigjes met camera's of radars aan boord. De exemplaren die nu door de politie gebruikt worden moet je gewoon nog besturen vanaf de grond. Maar de technologie gaat als een speer en in de toekomst kunnen de apparaatjes zelfstandig vliegen. Als een soort robots dus.

Internationaal

Deze week is er in 't Harde op de Veluwe de internationale conferentie International Micro Air Vehicle Conference (IMAV 2011) over de autonome microvliegtuigjes. En er zijn wedstrijden waarbij de vliegtuigjes zelfstandig taken moeten uitvoeren, zoals het opsporen en analyseren van een (gesimuleerde) drugsdeal. Teams uit de hele wereld doen daar aan mee. Een verslag van wat er daar vandaag gebeurde hoor je hiernaast.

Geheel zelfstandig

Autonome vliegtuigen zijn kleiner dan circa 80 cm en kunnen geheel zelfstandig, dus zonder menselijke besturing, complexe taken uitvoeren. "Denk aan het monitoren van dijken of oliepijpleidingen, of het meten van giftige stoffen in de lucht, bijvoorbeeld bij branden. Ook voor het overzicht houden over grote menigtes, bijvoorbeeld bij de Vierdaagse of Koninginnedag is de technologie bruikbaar", zegt Bart Remes, onderzoeker aan de TU Delft.

Kijk hiernaast naar de reportage van Harro Brouwer die vandaag in 't Harde was en ging kijken wat die vliegtuigjes nu precies kunnen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl