NOS NieuwsAangepast

Agent wil boete niet uitdelen

Politieagenten willen de hogere verkeersboetes die vanaf 1 januari gelden niet uitdelen. Dat melden politiebonden ANPV, NPB en ACP. De agenten vinden dat de boetes niet in verhouding staan en zijn bang voor agressieve automobilisten. Volgens de bonden delen agenten nu al minder boetes uit, omdat ze te hoog zijn. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen dure en goedkope auto's.

Minister Opstelten kondigde vorige week aan dat de verkeersboetes met 15 tot 20 procent omhoog gaan. Voor bepaalde zaken stijgen de boetes zelfs nog harder. Te hard rijden in een 30-kilometerzone kost nu bijvoorbeeld nog 54 euro, dat wordt 93 euro.

Volgens de bonden wordt het voor agenten steeds lastiger om te handhaven, omdat ze de boetes niet rechtvaardig vinden. "Dit draagt niet bij aan een samenleving die de politie omarmt, de verbale agressie neemt toe", aldus Jan Willem van de Pol van de NPB.

Grote vraag is dan natuurlijk hoe verkeersovertredingen wel aangepakt moeten worden. Volgens de bonden kunnen notoire aso's worden bestraft door het rijbewijs af te pakken. Een puntensysteem zou ook beter werken tegen asociaal rijgedrag, zeggen de bonden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl