NOS NieuwsAangepast

P&W willen positieve input Prinsjesdag

Vanavond begint het televisieseizoen weer voor Pauw en Witteman en in de eerste uitzending doen ze een bijzondere oproep. Ze sporen kijkers aan te helpen met het schrijven van de Troonrede die op Prinsjesdag door Koningin Beatrix wordt voorgelezen.

"Schrijf mee aan de Troonrede van het Volk. Val op met originele, prikkelende en positieve suggesties die het kabinet echt kan uitvoeren! Mark, je staat niet alleen!" luidt de oproep op de site. Via de site van de presentatoren kunnen suggesties worden ingediend om de Troonrede op te fleuren en daar kunnen anderen op stemmen. Er zijn al enkele reacties binnen: "Naast een autoloze zondag wordt ook een zondag ingevoerd waar alle maximum snelheden op buitenweg vervallen: de maxiloze zondag" zegt iemand. "Het rijbewijs wordt tevens een OV-chipkaart. Bij het tanken van brandstof wordt deze kaart opgeladen zodat OV-gebruik gestimuleerd wordt.", is het idee van een ander.

Pessimistische Miljoenennota

Het programma had niet op een beter moment met deze oproep kunnen komen. Vandaag lekten cijfers uit van de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota en deze verre van positief. Ondanks de bezuinigingen van het kabinet is het overheidstekort in 2015 groter dan gepland. Ook stijgt de werkloosheid meer dan verwacht.

Deze manier van crowdsourcing werd al eerder in IJsland gebruikt bij het opstellen van een nieuwe grondwet. Het volk kon via de social media Twitter, Facebook en You-Tube suggesties toevoegen en reageren op concepten van anderen.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl