NOS NieuwsAangepast

Kaalgeschoren en vastgehouden in schuurtjes

In Groot-Brittannië zijn 24 'slaven' bevrijd door de politie. Sommigen zaten al vijftien jaar onder zware omstandigheden opgesloten in een caravanpark in Leighton Buzzard. De politie heeft ook vijf mensen gearresteerd en wapens, drugs en geld inbeslaggenomen. Er wordt nog gezocht naar meer slachtoffers, waarvan de politie vermoedt dat ze kort geleden zijn verplaatst. De meeste slachtoffers komen uit Oost-Europa.

Volgens de Britse media heeft het politieonderzoek naar de moderne slavernij twee jaar geduurd. Aan de slachtoffers werd accomodatie, maaltijden en 80 pond per dag beloofd als ze zouden komen werden voor de verdachten. "Maar toen ze aankwamen werd hun haar afgeschoren en moesten ze zonder betaling werken. Sommigen werden vastgehouden in hondenkennels, paardenstallen en oude caravans", aldus het hoofd van de plaatselijke politie. Ook kregen ze "zeer, zeer kleine porties" voedsel.

Verwarming

De slachtoffers, allemaal mannen, leefden zonder verwarming, stromend water, toiletten of douches. Bij aankomst werd hun telefoon ingenomen en ze moesten van zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds lichamelijke arbeid doen, zoals asfalteren.

Volgens Britse anti-slavernijorganisaties zijn er in Groot-Brittannië in totaal 5000 mensen het slachtoffer van gedwongen arbeid en prostitutie en mensenhandel, de meesten komen uit Nigeria. Sommigen krijgen een klein bedrag aan salaris, anderen worden helemaal niet betaald. Vaak wordt als reden gegeven dat hun reis naar Groot-Brittannië moet worden terugbetaald.

Als de verdachten schuldig worden bevonden aan slavernij, kunnen ze maximaal zeven jaar cel krijgen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl