Nederlander (nog) geen burgemeester in Duitsland
De Nederlander Frans Willeme heeft zondag de strijd om het burgemeesterschap van het Duitse Nordhorn verloren. Willeme eindigde op 57 stemmen afstand van zijn tegenstander Thomas Berling. Als Willeme had gewonnen was hij de eerste buitenlandse burgemeester van Duitsland geworden. Berling was in de deelstaat Nedersaksen de enige tegenkandidaat voor Willeme. De Duitser is de kandidaat van de SPD en Willeme de kandidaat voor het CDU, de FDP en de lokale partij Pro Grafschaft.
Ondanks de nederlaag overheerst bij Willeme een positief gevoel. "Geweldig hoe dicht ik toch nog bij de overwinning kwam", zei hij. "Het feit dat sommige kiezers mij niet kozen omdat ik geen Duitser ben, blijft me wel steken." Willeme is vastbesloten door te gaan in de politiek. "Ik heb veel nieuwe contacten en vriendschappen in Duitsland opgebouwd. Maar ik sluit ook een baan in Nederland niet uit."
Het is sinds de jaren negentig mogelijk dat een Nederlander zich kandidaat stelt bij verkiezingen in de Duitse grensstreek. De baan is niet echt te vergelijken met het burgemeesterschap in Nederland, bij onze oosterburen gaat het vooral om een ceremoniële functie.
Hertelling
Maandag werd bekend dat er een hertelling komt van de verkiezingsuitslag. Omdat de Nederlander met een marginaal verschil verloor worden alle biljetten nog even goed nagekeken. "Het is gebruikelijk dat er bij dit soort uitslagen een hertelling komt", zegt woordvoerder van Willeme.
Dinkelland
In Nederland is Willeme lang burgemeester geweest. In 1988 werd hij burgemeester van de gemeente Denekamp en toen deze gemeente in 2001 samenging met de gemeenten Weerselo en Ootmarsum mocht hij zich burgemeester van de gemeente Dinkelland noemen.
Op 1 maart 2008 werd hij echter na een bestuurscrisis als burgemeester van deze gemeente ontslagen. De crisis in de gemeente ontstond toen drie wethouders eind 2007 het vertrouwen in Willeme hadden opgezegd. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst besloot daarna om hem eervol te ontslaan. Niet alleen in Nordhorn waren verkiezingen. In de hele deelstaat Nedersaksen werden nieuwe gemeenteraden en burgemeesters gekozen.