NOS NieuwsAangepast

Onze dames scrummen als de beste

In Nieuw-Zeeland gaat het er al weken over. En ook in Australië, Engeland en Zuid-Afrika is #rwc11 de hele dag trending op Twitter. De Rugby World Cup is een van de grootste sportevenementen van de wereld. Het wordt voor de zevende keer gehouden en begon vanochtend (Nederlandse tijd) in Nieuw-Zeeland. Door twintig landen wordt er gestreden om de Webb Ellis Cup. De titelverdediger is Zuid-Afrika, de Nederlandse mannen doen niet mee.

Allemaal leuk, maar in Nederland boeit het ons niet, toch? Dat valt nogal mee. De NOS zendt een aantal wedstrijden live uit. Zondag als eerste de wedstrijd Zuid-Afrika - Wales. Daarnaast zijn er dagelijks samenvattingen op tv, ook vanavond. "Dat doen we omdat het een van de grootste sporten ter wereld is. We hebben geen geld om alles live te doen, maar we zenden zoveel mogelijk uit", zegt rugby-commentator Hans Brian.

Road to Rio

En we doen zelfs best goed mee! De Nederlandse rugbydames haalden in juli de A-status van sportkoepel NOC*NSF. De vrouwenploeg van bondscoach Gareth Gilbert haalde bij het EK in Boekarest brons. Nu wordt er dagelijks getraind voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (2016). Dan is rugby in de Sevens-variant (zeven tegen zeven dus) voor het eerst een Olympische sport. De Nederlandse dames zijn nog niet gekwalificeerd.

"Er wordt heel erg aan gewerkt om rugby bekender te maken in Nederland", zegt Mara Moberg, captain van het Nederlandse vrouwenteam. Samen met haar teamgenoten Annemarije van Rossum en Linda Franssen kijkt ze naar de openingswedstrijd van het WK: Nieuw-Zeeland - Tonga. "Nu het Olympisch wordt en wij het ook veel beter doen, hoop ik ook dat dat gaat lukken."

De Nederlandse Rugby-mannen doen het een stuk slechter. "Het is nog op amateuristisch niveau", zegt Brian. Vrouwen-rugby is nog wel in opkomst, dus is het niveau anders. "Maar als de mannen er net zo'n werk van zouden maken als de vrouwen, zouden ze het veel beter kunnen doen!"

Door: Yannick

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl