NOS NieuwsAangepast

Mark Duggan begraven in Tottenham

In Londen wordt vrijdagmiddag Mark Duggan begraven. De 29-jarige man werd begin augustus neergeschoten door de politie en zijn dood was de directe aanleiding voor de rellen en plunderingen in Engeland. De begrafenisceremonie is in Tottenham en er worden zo'n duizend mensen verwacht. Daarna zal de begrafenis in kleine kring plaatsvinden. Ondanks de vele spanningen in de wijk heeft de familie gevraagd om een bescheiden aanwezigheid van de politie. Aan de media is gevraagd om niet in de kerk te komen.

De auto van Duggan werd in de avond van 4 augustus aangehouden door agenten van Scotland Yard. In het vuurgevecht wat kort daarop uitbrak werd Duggan dodelijk in de borst geraakt en belandde een politieagent in het ziekenhuis. Het onderzoek naar de schietpartij nam zoveel tijd in beslag dat het lichaam van Duggan pas net is vrijgegeven.

Rellen

In de avond van Duggan's dood braken er in de wijk Tottenham rellen uit. De rellen duurden vier dagen en verspreidde zich over de rest van Engeland. In eerste instantie richtte de woede zich op de politie, maar in de dagen die volgden namen plunderaars de rellen over. Inmiddels zijn er meer dan 1200 mensen opgepakt voor hun aandeel in de rellen.

In het begin kreeg de familie van Duggan weinig informatie van de politie over het hoe en waarom van de dood van Duggan. Zijn broer Shaun beschuldigde de politie ervan bewust op de borst van zijn broer te hebben geschoten. "Ze schoten echt om te doden. Er is niet eens geprobeerd om hem eerst in het been te raken!" zegt hij.

Vader van drie

In de dagen na de schietpartij benadrukte de politie vooral dat Duggan zelf een wapen bij zich had en op de politie had geschoten. In de buurt stond de vader van drie kinderen vooral bekend als een goedzak en betrokken vader in de gemeenschap.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl