NOS NieuwsAangepast

Met Twitter #fraude opsporen

Dat inbrekers en dieven handig gebruiken maken van social media wisten we al. Maar nu blijken gemeenten bijstandsfraude ook op te sporen via internet. En dan vooral via Twitter. Denk aan tweets als: "Lekker op vakantie!". Terwijl je met een uitkering maar een bepaald aantal vakantiedagen hebt.

Onderzoek

Tien gemeenten hebben de afgelopen maanden een proef gedaan met het afspeuren van social media. Ze huurden daarvoor een speciaal onderzoeksbureau in. Die scannen dan de hele dag het internet op verdachte zoektermen als 'nieuwe auto' of 'vakantie'. In 70 van de tot nu toe 100 verdachte zaken bleek het ook echt om uitkeringsfraude te gaan.

Emotie

Vooral Twitter is dus een makkelijk medium om fraude op te sporen. Volgens Wilfred van Roij van onderzoeksbureau Com Connect Digitale Opsporing komt dat doordat Twitter gelijk staat aan emotie. Je hebt een nieuwe auto en je plaatst gelijk een tweet. Als advies geeft van Roij dan ook mee: ga eerst even 5 minuten zitten, denk aan iets anders en maak dan pas een berichtje.

Van Roij heeft verschillende grote klanten. Hij noemt ze liever niet bij naam maar denk aan grote financiele instellingen, de overheid, incassobureaus, en verzekeraars. Vooral die laatsten zijn steeds actiever op internet op zoek naar fraudeurs.

Door: Jozephine

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl