NOS NieuwsAangepast

Studeren in Edinburgh? Je betaalt de hoofdprijs

We hebben het eerder gehad over het prijskaartje van studeren in Groot-Brittannië, maar de Universiteit van Edinburgh lijkt zichzelf nu te hebben overtroffen. Sommige vierjarige studies gaan voor studenten uit Engeland, Wales en Noord-Ierland tot wel 36.000 pond kosten, zeg een kleine 40.000 euro. Daarmee wordt Edinburgh de duurste plaats om te studeren voor niet-Schotse studenten uit het Verenigd Koninkrijk.

Belachelijk, vindt de Nationale Studentenvakbond van Schotland. Graeme Kirkpatrick, plaatsvervangend voorzitter van de Schotse studentenvakbond, noemt de hoge kosten "niets meer dan ordinair cashen bij studenten elders uit Groot-Brittannië".

Volgens hem geeft de universiteit het signaal dat "ze meer geïnteresseerd zijn in je geld dan in je academisch potentieel". Graeme vreest voor de reputatie van de universiteit en het hele Schotse onderwijs. Schotse studenten zelf betalen overigens geen extra collegegeld aan Schotse universiteiten.

Oxford en Cambridge goedkoper

De universiteit van Edinburgh zegt erbij dat het "zeer aantrekkelijke beurzen uitkeert voor mensen met lage inkomens", maar de kritiek is er niet minder om. Edinburgh wil de nieuwe collegegelden volgend jaar zomer invoeren.

Edinburgh is de derde Schotse universiteit die de kosten voor niet-Schotten uit het Verenigd Koninkrijk tot grote hoogte laat stijgen. De andere twee universiteiten, van Aberdeen en Heriot-Watt, vragen echter 'maar' maximaal 27.000 pond, een slordige 30.000 euro.

De gemiddelde kosten voor een studie aan Oxford en Cambridge, twee van de beste universiteiten ter wereld, liggen rond de 25.000 pond, zo'n 28.500 euro. Nog steeds geen misselijk bedrag, maar een koopje vergeleken bij Edinburgh.

Bezuinigingen

Ook al wordt een vierjarige studie wellicht duurder dan een zeer fraaie sportauto met open dak, de universiteiten doen niks wat niet mag. De Britse regering heeft eerder al vastgesteld dat universiteiten een bedrag van tussen de 1800 en 9000 pond per jaar mogen vragen. Theoretisch kan eenzelfde studie aan de ene universiteit dus vijf keer meer kosten dan aan de andere.

Volgens de universiteiten zijn ze gedwongen hogere bedragen te eisen omdat de overheid flink gaat bezuinigen. In de komende vier jaar wordt er 40 procent minder uitgegeven aan hoger onderwijs. De aangekondigde verhogingen zorgden voor veel onrust onder studenten eind vorig jaar. Ze gaven zich niet zomaar gewonnen en gingen massaal de straat op. Tevergeefs, zo lijkt het.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl