NOS NieuwsAangepast

Het natuurgeweld in de VS houdt maar niet op

Vandaag bezoekt president Obama het gebied dat getroffen is door orkaan Irene die tot nu toe 45 levens heeft gekost en waardoor nog steeds een miljoen huishoudens zonder stroom zitten. Irene is niet de enige natuurramp die Amerika trof dit jaar. Sterker nog, nog nooit waren er zoveel natuurrampen op korte termijn waarvan de kosten zó hoog waren.

Schade

Zo wordt de geschatte schade die Irene heeft aangericht en nog zal aanrichten geschat op zo'n zeven miljard dollar. Daar bovenop komt onder andere de onafgebroken droogte in de staat Texas. De teller staat daar nu op vijf miljard dollar aan schade.

Orkanen

En wat dacht je van de orkanen die de staat Missouri teisterden in de maand mei? Zij eisten 177 doden en maakten een schade van zeven miljard dollar. Tel daarbij op de mensen die in april in Oklahoma en Pennsylvania werden verrast door andere orkanen: voor twee miljard werd er schade gemaakt en er vielen 38 doden.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In totaal waren er op tien verschillende plekken sprake van orkanen, overstromingen of blikseminslagen. De totale kosten van dit jaar tot nu toe lopen op tot zo'n 35 miljard dollar, zo berekende het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

'Bad luck'?

Met zo'n jaar rijst de vraag of hier sprake is van pure pech of dat er toch meer aan de hand is. Meterologen en klimaatdeskundigen zijn het er, zoals wel vaker, niet over eens. Wat wel zeker is, is dat er ondertussen een nieuwe orkaan op weg is naar Mississippi en Texas. Hier richtte de orkaan Katrina in 2005 al zware schade aan. De staat Louisiana heeft alvast de noodtoestand afgekondigd.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl