NOS NieuwsAangepast

Minister Donner geeft vertrouwen op in Diginotar

Vannacht maakte minister Donner (Binnenlandse Zaken) bekend dat de beveiliging van honderden overheidssites niet te garanderen is. Aan de veiligheid van onder andere de site van DigiD wordt sterk getwijfeld doordat het Nederlandse bedrijf Diginotar, dat over de veiligheidscertificaten gaat, is gehackt door Iraanse hackers.

Sites onveilig

Doordat die veiligheidscertificaten gekraakt zijn, kunnen de overheidssites makkelijk nagemaakt worden waardoor de gebruiker niet zeker weet of hij ook daadwerkelijk op de site van de overheid zit. Naast de site van DigiD, blijken ook de sites van de Belastingdienst, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) niet meer veilig genoeg.

Geen noodplan

IT-journalist Brenno de Winter noemt de hele situatie bizar: "Dit is tegenwoordig kritieke infrastructuur. Het is ongelooflijk dat er geen noodplannen hebben klaargelegen." Websites van de Nederlandse overheid worden zo snel mogelijk met certificaten van andere leveranciers beveiligd maar het zal waarschijnlijk nog dagen duren voordat de veiligheid van de sites weer te garanderen is.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl