NOS NieuwsAangepast

Ook Duitse politie zoekt Autobahn-shooter (al drie jaar)

"Die jacht auf das phantom." Het klinkt als de aankondiging van een spannende Duitse krimi op tv, maar dat is het niet. Het is een fragment uit het Duitse opsporingsprogramma Kriminalreport dat deze week aandacht besteedde aan de Duitse snelwegschutter. Nederland is al ruim een maand in de ban van de snelwegschutter. Maar in Duitsland hebben ze al drie jaar last van hetzelfde probleem. De Duiste schutter blijkt even ongrijpbaar.

In Nederland zitten tientallen rechercheurs op de zaak. Het resultaat van het speurwerk? 400 tips, waarvan dertig bruikbare. En wat weten we van de dader? Hij (of zij) gebruikt vermoedelijk een luchtbuks en hij (of zij) rijdt vermoedelijk in een grijze Volkswagen Golf. Bij ons zijn er inmiddels 36 schietincidenten geweest. Bij onze oosterburen staat de teller op meer dan 500. En na drie jaar weten ze net zo weinig over hun schutter.

Duitsland

Volgens de Duitse federale politie, het Bundeskriminalamt, heeft de schutter het meestal gemunt op aanhangers met gloednieuwe auto's. Chauffeurs komen er vaak achteraf pas achter als ze putjes en gaten in hun auto's aantreffen. Volgens het opsporingsbericht van de politie zijn al 469 autotransporten en 95 andere voertuigen doelwit geweest van de schutter. De absolute piek was in september 2009. Toen waren er 52 schietincidenten.

Opsporing

Na drie jaar is ook in Duitsland het aantal aanwijzingen schaars. Vrijwel uitsluitend werd er geschoten met een relatief klein kaliber, 22. Long Rifle. Bij schietincidenten kan de politie kogels meestal herleiden tot een bepaald vuurwapen omdat de unieke vorm van de groeven in een loop afdrukken achterlaten op de kogels. Dat wordt in dit geval bemoeilijkt omdat de kogels klein en vaak versplinterd zijn.

Aanvankelijk ging de politie in Duitsland er, net als nu in Nederland, van uit dat de schutter vanuit bosjes langs snelwegen op de voertuigen schoot. Dat werd bijgesteld na een schietincident op een vrouwelijk bestuurder. Zij werd in haar nek geraakt en uit de schotwond was te herleiden dat de schutter waarschijnljk vanuit een rijdende en verhoogde positie schoot. Vermoedelijk vanuit de cabine van een vrachtwagen.

Net als in Nederland is er ook ook in Duitsland een beloning uitgeloofd voor de gouden tip. In Duitsland kan de tipgever rekenen op 27.000 euro. In Nederland moeten we het voorlopig doen met 'slechts' 10.000 euro. Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl